Színházi kibeszélő

Teátor

Teátor

A streaming színház térnyerése

2021. május 09. - Magpie Martin

Hiányzik már neked is a színház?

Lassan fél éve vannak zárva a színházak. Azóta elmaradt több száz premier, több ezer előadás. A színészek próbálhattak ugyan, de a főpróba hetek izgalmai máshogy teltek.  A legtöbb előadásról nem lehetett tudni pontosan, hogy mikor lesznek bemutatva. Pedig, ha van olyan munka, ami azonnal, érdemi visszajelzést tud adni az eredményességéről, az elsők között a színházat kell említeni. Viszont készültek streaming előadások. A járvány miatt egy új, eddig ismereten, érthetetlen jelenséget ismerhettünk meg. A színházi előadásokat élőben, nézők nélkül, kamerákkal közvetítik online. Ezzel a lehetőséggel több ezer nézőhöz juthatott el egy előadás egy időpontban. A színészeknek meg kellett ismerkedniük a néma nézőtérrel. A színházi streaming közvetítések végén nem hallani tapsot, az előadás közben nincsenek nézői reakciók. Ha otthonról nézel egy felvételt, akkor nem veszed fel az elegáns ruhádat, nem mosod meg a hajadat, nem tervezed fejben már reggel, hogyan érkezz meg a 7 órás kezdésre, nem kérik el érvényesítésre nézői ügyelők a jegyedet. 

Mégis úgy érezhettük, hogy teljesen mindegy a körülmény, csak végre láthassuk kedvenc színészeinket, nézhessünk újra előadásokat. Erre lehetőséget szolgáltatott a színháztv.com, ahol több mint 50 társulat, több 100 előadásából válogathatunk. Fizetni kell érte, mintha rendes jegyet vennénk. Meghatározott napon, pontosan kijelölt órában kezdődik a darab, mint a színházban is. Azt azonban, hogy mit figyelsz a színpadon nem magad, hanem az operatőr dönti el. Jobb esetben az előadást jól ismerő, a felvételt rendező szakember irányítja a forgatást.

Sikeresnek nevezhető a színházi streaming. Olyan nézőkhöz is eljuthattak az előadások, akik nem utaztak volna fel vidékről a fővárosba a színházi élményért. Nemcsak országhatáron belül, hanem a külhoni magyarok körében is népszerű a szolgáltatás. Légárdi Gergely az e-színház oldal vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy előadásaikra a jegyek 10–15 százalékát határon túli magyarok vásárolták ők. Légrádi Gergely arról is beszámolt, hogy vannak olyann előadások, amelyre pár százan kíváncsiak, de olyan darabok is vannak a repertoáron, amelyeket több ezren néznek meg, ami tekintélyes nézőszámnak mondható.

Az e-színház oldal vezetőjének tapasztalatairól részletesen is lehet olvasni ezen a honlapon: https://infostart.hu/kultura/2021/02/08/a-nezok-nagyon-ehesek-az-online-szinhaz-jelene-es-jovoje. Arról, hogy a színészeknek milyen kihívást, élményt jelent a streaming színházi előadás arról podcastemben hallhattok három színésztől: a budapesti Thália színház színművésznőjétől, a Kassai Thália Színház színészétől, és a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház színészétől: youtube.com/watch?v=VY-CgFXEJwg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teator.blog.hu/api/trackback/id/tr2316526230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása